Apie

Ūkininkas, Ladas Katinas, 2014 metais nusprendė užsiimti avininkyste, kuri tarpukario Lietuvoje buvo itin populiari. Senąsias tradicijas atgaivinti siekiantis ūkininkas Nagurkiškių kaime, esančiame netoli Anykščių, įkūrė savo ūkį.

Žalios pievos, miškai, Nevėžos ežeras ir nedidelės kalvos. Tai vieta, kurioje “Katino ūkelio” avys praleidžia vasaras. Rudeniop, jos keliauja prie Šventosios upės, o iš ten į netoliese esančius šiltus tvartus, kadaise priklausius Šlavėnų dvaro savininkams.

Produkcija

Šiandien turime 220 ėriavedžių (100 iš jų yra Lietuvos juodgalvės, likusios mišrūnės), kurias kergiame su Vokietijos juodgalviais, Sufolku bei Beltex avinais. Tvartuose jos šeriamos šienu, šienainiu, miežiais bei avižomis. Žiemos metu avys yra laikomos bandomis po 100. Gardo viduryje pastatome šieno rulonus, kad jos pačios galėtų paėsti kada nori ir kiek nori.

Mūsų produkcija yra aukščiausios rūšies, nes griežtai kontroliuojame ėriukų amžių (nuo 2 iki 3 ir nuo 6 iki 12 mėnesių). Atsakingi darbuotojai prižiūri avis ir atidžiai jomis rūpinasi.

Pieniniai ėriukai

Tai – pati švelniausia, skaniausia ir vertingiausia mėsa, t. y. ne vyresnių kaip trijų mėnesių ir besimaitinančių vien motinos pienu. Vadinamuose “darželiuose” ėriukai laikomi didelėmis grupėmis, kad nejaustų streso. Žiemos laikotarpiu į lauką jie nėra išleidžiami. Atėjus vasarai – ganosi ganyklose.

Tokia mėsa yra balta, labai sultinga, lengvo, švelnaus skonio su riešutų prieskoniu. Grynasis tokių ėriukų svoris dažniausiai neviršija 12 kg.

Pieninio ėriuko skerdiena parduodama visa arba pjaustoma dalimis, t. y. dalinama pusiau (priekis/galas).

Ėriena

Vadinamieji „pilkieji“, 6–12 mėn. amžiaus ėriukai.  Juos šiltose uždarose avidėse maitiname grūdais, žole ir natūraliu šienu. Grynasis svoris – iki 30 kg. Nors jų mėsa švelnaus skonio, bet ji jau daug riebesnė, su avienos prieskoniu.

Ėriuko skerdiena parduodama visa arba pjaustoma dalimis, t. y. dalinama pusiau (viršus/apačia) arba ketvirčiais.